top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMartin Váňa

Jak nastavit Google Ads kampaň pro vyhledávací síť

Aktualizováno: 29. 3. 2020

Pokud vlastníte menší podnik, a nechte investovat velké peníze do propagace a najímat si na to lidi, můžete si sestavit kampaně sami.


Tento článek jsme se pro vás snažili udělat co nejsrozumitelnější, a proto zde popisuji pouze základní informace, jak si reklamu na Google Ads vytvořit sami.


Dříve než začneme, je dobré položit si otázku, co od propagace očekáváte a zda je pro vás inzerce v Google vyhledávací sít´i vůbec vhodná. I perfektně nastavená kampaň je jen část úspěchu.




Kdy je tedy kampaň ve vyhledávaní vhodná a kdy ne?


Kampaň ve hledávaní není vhodná pokud:


  • propagujete produkty nebo služby nízké hodnoty (pokud není kompenzováno opakovanými nákupy)

  • propagujete produkt nebo službu, kterou lidé neznají a nehledají

  • reklamu spouští příliš obecná klíčová slova (příliš velká konkurence)


Pokud jste se v žádném z případů nenašli, pustíme se do práce.




Jak kampaň ve vyhledávaní správně strukturovat





U menších účtu stačí jedna kampaň. Naopak reklamními sestavami je lepší nešetřit. Pro zjednodušení platí. Reklamní sestava = klíčové slovo = reklama = vstupní stránka.

Pokud se budete držet tohoto pravidla, vyhnete se spoustě likvidačních chyb. Vstupní stránka se musí shodovat s reklamou a reklama se musí shodovat s klíčovým slovem.


V pokročilejší fázi můžete v rámci testování vytvořit i více klíčových slov a reklam pro danou sestavu. Musí se vám ale klíčová slova a reklamy maximálně shodovat sami se sebou a s vstupní stránkou. Proto je ze začátku voděnější držet se struktury uvedené výše.




Příklad, pokud budu propagovat e-shop s pánskými boty. Jedna reklamní sestava můžou byt sportovní panské boty. Další reklamní sestava můžou být panské tenisky apod.








Pokud máme v tomhle jasno, pusťme se rychlé do vytvoření první kampaně.










V prvním kroku si můžete zvolit cíl kampaně.


Vyberete si cíl, jehož splnění by znamenalo úspěch Vaší kampaně. Kampaň si následně budete upravovat k obrazu svému, proto nemá smysle se tímto výběrem zbytečně zabývat.

Pokud si nejste vývěrem jistí, zvolte Vytvořit kampaň bez určení cíle.



Vybereme typ kampaně, tedy Vyhledávací síť a cíl, kterého chceme dosáhnout. Pozor, v případě, že zvolte Telefonií hovory, reklama se bude zobrazovat pouze na mobilech popř. tabletech se SIM kartou. Primárně má tento cíl smysl pro firmy, které nabízí okamžité řešení problému (taxislužby, zámečníci apod.)



Dále pokračujeme do samotného nastavení samotné kampaně.


Pozor, hned ze začátku vám Google znovu nabídne Obsahovou síť. V 95% je vhodné tuto možnost vždy odškrtnout.



V případě, že byste chtěli využívat vyhledávací i obsahovou síť, je lepší založit jednu kampaň pro vyhledávací síť a jednu kampaň pro obsahovou síť.



Lokalita, Jazyk, Publikum



V nastavení Lokality určíte, ve kterých oblastech se má reklama zobrazovat nebo naopak, které oblasti chcete z propagace vyloučit. Pokud jste menší podnik, můžete také zacílit pouze v okruhu vaší firmy. Můžete také zacílit na lidi, co danou lokalitu jen často navštěvují apod.


V případě, že u výběru jazyka necháte pouze češtinu, reklamy se budou zobrazovat pouze těm uživatelům, kteří mají nastavený internetový prohlížeč / Google účet v čestně. Stojí tedy za zvážení, zda do jazyků nepřidat třeba i angličtinu nebo slovenštinu.


Publika pak slouží pro remarketingové kampaně, které si rozebereme zase v jiném článku. Ty tedy ponechme prázdné.



Jakou nabídku mám pro svou kampaň zvolit?


Do volby nabídek, které vidíte na obrázku se dostanete po kliknutí na Nebo přímo vyberte strategii nabídek (nedoporučuje se).



Cílová CPA (Průměrná cena za akci): Pokud chcete optimalizovat se zaměřením na konverze, můžete využít cílovou CPA. Jejím cílem je zvýšit počet konverzí, ale zároveň udržet určenou cenu za akci (CPA).


Cílová návratnost investic do reklamy (ROAS): Chcete-li provést optimalizaci s ohledem na hodnotu konverze, zkuste cílovou návratnost investic do reklamy. Je zaměřená na zvýšení hodnoty konverze při cílení na konkrétní návratnost investic do reklamy.


Maximalizace počtu konverzí: Uvažujete-li o optimalizaci zaměřené na konverze, nechcete cílit na konkrétní CPA, ale jen využít celý rozpočet, můžete použít strategii s názvem Maximalizovat konverze.


Maximalizovat hodnotu konverze: Chcete-li provést optimalizaci s ohledem na hodnotu konverze, necílíte na konkrétní ROAS, ale snažíte se využít celý rozpočet, můžete použít maximalizaci hodnoty konverze.


Ruční CPC: Pokud chcete mít své nabídky pod kontrolou, manuálně nastavíte maximální CPC, kterou jste ochotni za proklik zaplatit.


Vylepšená cena za proklik (ECPC): Pokud chcete své manuální cenové nabídky automaticky upravovat tak, abyste dosahovali co nejvyššího počtu konverzí, můžete vyzkoušet ECPC. Je to nepovinná funkce, kterou lze používat spolu s manuálními nabídkami CPC.






Kterou nabídku pro vaše podnikání tedy zvolit?








Obecně, pokud s propagací teprve začínáte a nedosáhne více jak 50 konverzí za měsíc, nejvhodnější volbou pro vás zůstává nabídka Ruční CPC. Menší kampaně by vám s největší pravděpodobností trpěly nedostatkem dat k tomu, aby Google Ads automatizace fungovala efektivně.


Poslední nastavení Google Ads kampaně




Konverze nastavujeme na úrovni účtu, tedy nevyplňujeme. Volba Konverze se hodí v případě, pokud v odlišných kampaních sledujete odlišné cíle. Například velkoobchod/maloobchod, poptávka/prodej apod. Pokud tedy nevyplníme, budou pro kampaň použity všechny konverzní akce z úrovně účtu.



Dále můžete nastavit Časový rozvrh reklam, pokud nechcete reklamy zobrazovat 24/7. Pokud chcete časový rozvrh upravovat, doporučuji důkladně otestovat.


Nastavení Střídání reklam je vhodná položka pouze v případě, že se rozhodnete ručně testovat reklamy. V případě, že máte v sestavě více reklam,můžete střídání reklam vypnout Neoptimalizovat (střídat reklamy náhodně). Reklamy se vám přibližně rovnoměrně a vy pak můžete testovat, které reklamy si vedou nejlépe.


Rozšíření reklamy doporučuji vyplnit vždy. Nic vás nebude nic stát. Naopak rozšíření vám ve skutečnosti muže náklady na reklamu nepatrně snížit. Dokáže vám navíc zvýšit proklikovost nebo opticky zvětšit vaši reklamu. I přesto většina firem rešíření reklam vůbec neřeší Z pravidla doporučuji vyplnit všechny možné rozšíření vhodná pro váš byznys. Google vám nikdy nezobrazí všechny najednou, jen vám je bude


Dostupná rozšíření Google Ads reklam: rozšíření o odkazy na podstránky, rozšíření o popisky, rozšíření o strukturované úryvky, rozšíření o volání, rozšíření o zprávu, rozšíření o lokalitu, rozšíření o hodnocení prodejce, rozšíření o propagaci, rozšíření o cenu, rozšíření o aplikaci.


Google vám nikdy nezobrazí všechny najednou, jen vám je bude dle potřeby měnit.

















8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page